Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule si, daca ovarele sunt afectate in timpul vietii, se reduc sansele de a face copii. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte parti ale sistemului reproducator: trompele, uterul si cervixul (sau colul uterin).
Factorul esential in ceea ce priveste fertilitatea este cel pe care nimeni nu-l poate controla: varsta. De asemenea, mai este si ereditatea. Daca mama ta a ajuns la menopauza la 50 de ani, ai mari sanse sa-i calci pe urme. Oricum, excluzand acesti doi factori asupra carora nu ai nicio putere, iata citeva lucruri pe care ti le poti impune.
Pastreaza-ti greutatea in limitele normalului
Estrogenul, unul dintre hormonii care fac ciclul reproducator sa functioneze normal este "conservat" in grasime. Asadar, daca nu ai destula grasime - fie pentru ca ciugulesti ca o vrabiuta la masa, fie pentru ca faci gimnastica de parca te-ai antrena pentru mondiale - fertilitatea ta poate fi in pericol. Ideal ar fi ca o femeie sa aiba circa 22-25% din greutate, grasime.
Daca procentul scade sub 19%, femeia va avea probabil probleme in a mentine ovulatia. De mai multe ori, este suficient ca femeile care sufera de infertilitate (din cauza lipsei de grasime) sa se ingrase un pic si nu vor mai avea probleme in a ramane insarcinate. Pe de alta parte, daca depasesti greutatea ideala cu mai mult de 20%, corpul tau va produce prea mult estrogen si prea multi hormoni masculini, ceea ce va duce la infertilitate.
Lasa-te de fumat!
In plus, fata de cele un milion de motive pentru care n-ar trebui sa fumezi, afla ca toxinele din tigari iti ucid ovulele din ovare. Pe pachetele de tigari ar fi bine sa scrie si ca: "Fumatul afecteaza grav fertilitatea." In plus, fumatoarele ajung mai repede la menopauza, deci tot tutunul iti limiteaza si perioada fertila. Daca te lasi acum de fumat, reduci efectele negative.
Sex protejat si controale ginecologice
Din nefericire, unul dintre riscurile cele mai mari in ceea ce priveste fertilitatea il presupune o afectiune care, adesea, nu are nici un simptom alarmant: AIP, afectiunea inflamatorie pelvina. Ea poate duce la o blocare a trompelor uterine, ceea ce va face imposibila intalnirea dintre ovul si spermatozoid.
Tratamentul trompelor uterine este unul dificil si este posibil sa survina sterilitatea. Aceasta apare la 12% dintre femeile care sufera de AIP. Afectiunea este cauzata de microorganisme ca gonococi si chlamydii - infectii transmisibile pe care sexuala, care pot fi usor vindecate, dar care pot provoca mari probleme daca sunt lasate netratate.
Simptomele de gonoree includ sangerarea in timpul actului sexual, durere sau senzatia de arsura la urinat si o secretie galbena sau singerie. Exista insa si posibilitatea sa nu apara nici un simptom. Chlamidya este mai periculoasa pentru ca, de cele mai multe ori, nu are nici un simptom si poate duce la AIP in doar citeva saptamani de la infectare.
Prezervativele sunt un bun mijloc de protectie in fata ambelor infectii. Daca totusi ai facut sex neprotejat, mergi la ginecolog si cere-i sa iti faca testele mai ales pentru chlamidya si gonoreea. Chiar daca faci sex protejat, ar trebui sa soliciti si aceste teste la examenul ginecologic periodic. Ambele infectii se trateaza cu antibiotice, dar e necesar ca si partenerul tau sa fie tratat, pentru a evita reinfectarea.
Fii atenta la orice fel de durere
Daca dintr-o data ai menstruatii mai lungi sau mai dureroase, daca te doare burta fara motiv, nu te multumi sa iei o pastila si sa-ti spui ca trece. Durerile acute, uneori chiar si in timpul sexului, crampele menstruale extrem de dureroase si micile scurgeri dintre menstruatii pot fi simptome ale entometriozei, o crestere a endometrului - tesutului ce "captuseste" suprafata interna a uterului - in alte zone decit uterul. Endometrioza afecteaza circa 10% din femeile aflate la virsta reproducerii si in 30-40% din cazuri duce la infertilitate. Cu cat o detectezi mai repede, cu atat e mai bine.
Tratamentul obisnuit presupune administrarea de anticonceptionale continuu pentru a subtia tesutul de pe peretii uterului si pentru a-i impiedica cresterea exagerata. O alta problema sunt fibroamele uterine, niste tumori necancerigene localizate la nivelul uterului si care afecteaza circa 25% din femeile ajunse la maturitate.
Simptomele sunt menstruatiile din ce in ce mai abundente si durerile in zona pelviana. Fibroamele nu sunt atat de periculoase pentru fertilitate ca endometrioza, dar pot cauza probleme daca sunt lasate netratate. Daca un fibrom este mai mare de 3 cm in diametru sau creste constant, doctorul ar putea recomanda o medicatie pentru a-i incetini cresterea sau o operatie pentru indepartarea lui.
Nu te mai stresa
Daca esti tot timpul stresata, agitata, nu poti dormi, n-ai stare, trebuie sa iei masuri. Stresul cronic poate afecta ovulatia. Cu toate ca nu se cunosc exact cauzele, doctorii cred ca acest lucru se intampla pentru ca hipotalamusul controleaza si raspunsul chimic la stres, si secretia de hormoni sexuali.
Chiar daca stresul nu te va impiedica sa faci copii, poate c-ar fi bine sa inveti sa faci fata vietii inainte de a da nastere unui copil. Daca iei citeva masuri inainte de a ramane insarcinata, viata ta ca mamica va fi mult mai frumoasa si mult mai simpla.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu