Polipii uterini reprezinta o patologie “silentioasa” pe care o poate avea femeia in sensul ca de multe ori nu este detectata daca aceasta nu efectueaza o ecografie pelvina spre exemplu. Polipii uterini pot fi responsabili de ciclul menstrual neregulat, de menstratiile abundente sau de sangerarile intermenstruale, se pot asocia cu patologii ovariene precum sindromul ovarului polichistic, pot sa apara in urma unor sarcini multiple fara a fi obligatoriu simptomatici atunci cand sunt de dimensiuni mici.
Ce sunt de fapt polipii uterini?
Polipii uterini sau displazia endometriala reprezinta o crestere exagerata atat prin inmultire cat si prin crestere de volum celular al glandelor endometriale (endometrul este mucoasa uterului) si a tesutului ce le acopera. Aceste glande si tesutul epitelial de deasupra (mucoasa uterina) dau nastere prin dezvoltarea excesiva unei excrescente ce poarta numele de polip. Dimensiunile acestor polipi difera, variind de la cativa mm pana la 3-4 cm sau chiar mai mari, insa rar se intampla sa depaseasca 1 cm. De asemenea forma acestora poate lua doua aspecte: de polip sesil (a carui radacina porneste direct de la nivelul mucoasei) sau de polip pediculat (ca o sfera prinsa de mucoasa uterina printr-un picior/gat/cordon). In cazul polipilor pediculati cordonul de insercite la mucoasa uterina poate fi atat de lung incat polipul propriu-zis sa prolifereze in vagin pe care il poate obstrua, lucru grav in cazul sangerarilor menstruale. Acesti polipi isi creaza in timpul cresterii lor o retea vasculara proprie si in functie de abundenta acesteia capata si culoarea caracteristica: cel mai frecvent sunt de un rosu aprins, insa mai pot fi si rozalii etc.
Care sunt cauzele aparitiei polipilor uterini?
Cauzele exacte ale acestor displazii endometriale nu sunt cunoscute cu certitudine, insa se stie faptul ca mucoasa uterina raspunde strict la stimulii celor doi hormoni sexuali feminini: estrogeni si progesteron. Estrogenii produc proliferarea mucoasei iar progesteronul structureaza formatiunile celulare in tesuturi cu o arhitectura clara. Astfel, atunci cand exista tulburari ale raportului secretiilor de estrogeni/progesteron apar diverse anomalii printre care se poate numara si displazia endometriala. Astfel de tulburari hormonale pot sa apara atat la femei tinere cat si trecute de menopauza, in cazul iritatiilor mucoasei uterine, a afectiunilor ovariene, dereglari ale ciclului menstrual sau diverse tratamente hormonale neadecvate sau medicatie ce interfera cu echilibrul hormonilor feminini, sarcini multiple, menopauza etc.
Care sunt simptomele pe care le produc polipii uterini?
Displazia endometriala nu prezinta o simptomatologie specifica, de obicei prezenta acestor polipi se exteriorizeaza prin sangerari abundente la menstruatie (menoragie), sangerari intermenstrale (metroragie), mici pete de sange dupa actul sexual, prin ciclu menstrual neregulat, infertilitate (femeia nu ramane insarcinata) etc.
Diagnostic
Diagnosticul polipilor endometriali se pune pe baza unei ecografii, insa este obligatorie efectuarea unei punctii (prelevare de tesut) din polipul respectiv pentru a analiza daca este benign sau... canceros (malign). Se poate face astfel ecografie pelvina, ecografie vaginala cu punctie, histeroscopie cu bipsie endometriala.
Tratament
Tratamentul polipilor este individualizat fiecarei femei in functie de rezultatul biopsiei, daca polipii prezinta sau nu celule cu atipii, daca femeia a luat, ia sau doreste sa ia anticonceptionale ori invers, daca are varsta tanara si inca doreste sa fie fertila in cazurile mai severe etc. Asadar este foarte greu sa oferim o schema generala de tratament, fiecare femeie fiind tratata in functie de cauza, varsta, preferinte pentru anticonceptionale, pentru fertilitate si de asemenea in functie de existenta sau nu a unor patologii asociate, fie ele genitale sau sistemice.
Riscuri
Riscurile majore ale polipilor uterini sunt reprezentate de cele canceroase si in functie de prognosticul pe care il au polipii sunt clasificati in 4 categorii:
- Polipi cu hiperplazie endometriala simpla cu risc de cancer endometrial 1%
- Polipi cu hiperplazie endometriala complexa cu risc cancerigen de 3-5%
- Polipi cu hiperplazie endometriala simpla cu atipii, risc de cancer 8-10%
- Hiperplazie endometriala complexa cu atipii, riscul cancerigen cel mai mare: 25-30%
Alte riscuri sunt reprezentate de infectilitate, de hematom intrauterin la menstruatie daca polipul obstrueaza vaginul, tulburari menstruale, anemie, tulburari comportamentale etc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu