Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's


Ovulatia are loc atunci cand un ovul (ou) matur este eliberat dintr-un ovar si este pregatiti sa fie fertilizat. Daca acest proces nu se produce, apare sangerarea cunoscuta sub denumirea de menstruatie.


Ciclul lunar al unei femei incepe din prima zi a menstruatiei pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. In general, un ciclu normal dureaza intre 28 si 32 de zile, insa el poate fi mai lung sau mai scurt. Perioada cand are loc ovulatia poate fi calculata scazand intre 12 si 16 zile pornind de la prima zi a ultimei menstruatiei.

Majoritatea femeilor ovuleaza intre ziua 11 si 21 a ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. De asemenea, ovulatia poate avea loc de mai multe ori in timpul unui ciclu. Ziua ovulatiei difera si ea in fiecare luna.

Procesul ovulatiei
In jurul celei de-a doua saptamani a ciclului lunar, la fel ca in fiecare luna, hipofiza, o mica glanda situata in creier, care comanda intreaga activitate hormonala a organismului, secreta estrogeni, substanta care determiuna maturizarea unui ovicit (ovul) imatur din ovar.

Aici, fiecare ovocit este hranit si protejat de restul tesutului ovarian prin mai multe straturi de celule formand in jurul lui un corpuscul care are in mijloc o cavitate plina cu lichid. Acesta este foliculul lui De Graaf. Estrogenii activeaza foliculul care creste in dimensiuni prin dezvoltarea cavitatii sale si formeaza pe suprafata ovarului o mica umflatura de marimea unei boabe de coacaza.

In final, foliculul se rupe, eliberand ovocitul matur. Acest fenomen se numeste ponat ovulara sau ovulatia. La iesirea din folicul, ovulul este captat de franjurii mobili ai pavilionului trompei lui Fallope, care este plasata in contact direct cu ovarul.

Ovulul, care nu dispune de niciun mijloc de locomotie propriu, pluteste in lichidul trompei si avanseaza lent in directia uterului, gratie miscarilor conjugate ale peretilor musculosi ai trompei si cililor vibratili care captusesc interiorul acesteia. El poate astepta in trompa intre 12 si 24 de ore, termenul maxim pana la care poate fi fecundat.

Secretia progesteronului
Dupa ovulatie, foliculul care a expulzat ovulul se intareste si se ingroasa. Poarta acum numele de corp galben datorita culorii sale. El continua sa secrete estrogeni ca si inainte de eliminarea ovulului, dar mai produce si un alt hormon, si anume progesteronul.

Acesta, asociat cu estrogenii, determina o ingrosare a mucoasei uterine. Subtire la inceputul ciclului, ea se ingroasa considerabil dupa ovulatie, formand numeroase pliuri care determina marirea suprafetei sale. In urma cestui fapt, mucoasa uterina devine foarte bogata in glade si vase sangvine.

Menstruatie sau sarcina
In cea de-a 20-a zi a ciclului (in cazul unul ciclu normal, de 28 de zile), uterul este pregatit sa primeasca oul fecundat. Daca acesta nu a fost fecundat, el nu se va implnata in mucoasa uterina. In acest cax, corpul galben regreseaza, ceea ce va duce la scaderea cantitatii de hormoni secretati. Aceasta schimbare hormonala declanseaza contractia uterului si determina degradarea mucoasei.

Micile vase sangvine care o impanzesc se rup si sangele care se scurge antreneaza ovulul degenerat spre vagin, odata cu diferitele secretii gladulare. Aceasta este fenomenul de menstruatie. Cum natura aranjeaza bine lucrurile, imediat ce un ovul nefecundat este eliminat, un nou folicul isi incepe maturizarea pentru a elibera un altul, dupa inca 14 zile. Inca din prima zi a menstruatiei debuteaza un nou ciclu de 28 de zile.

Ovulatia si sarcina
O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei: 3 - 4 zile inainte si 1 - 2 zile dupa aceasta. La femeile cu un ciclu mai scurt, de 28 de zile, ovulatia va avea loc mai devreme, in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie.

La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe. Un ovul traieste intre 12 si 24 de ore. Apoi, daca nu este fecundat el moare si este eliminat. Viata spermatozoizilor este mai lunga, de aproximativ 3 - 5 zile.

Sursa : www.mami.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu