Supravegheaza-ti alimentatia si, in primul rand, aportul de acid folic (vitamina B9)! Absenta lui e raspunzatoare de majoritatea malformatiilor congenitale ale fatului.
1. Anticonceptionalele au efecte negative asupra nivelului de acid folic din sange. Daca te-ai folosit de ele inainte de a-ti dori sa ramai insarcinata, este mai mult decat indicat sa faci o cura cu multivitamine.
Incepi cura, care sa contina obligatoriu si acid folic, cu 8 saptamani inainte de conceptie si pe tot parcursul primului trimestru. Doza zilnica indicata este de 400 micrograme (mcg) pe zi.
2. Acidul folic e implicat in prevenirea cancerului cervical (de col uterin). Aparitia unor celule anormale la suprafata colului uterin poate evolua in cancer, daca e netratata. Se detecteaza prin testul Papanicolau si se trateaza eficient prin suplimentarea aportului de acid folic (0,8-3 mg/zi).
3. Acid folic gasesti in legume si fructe. El e insa distrus prin fierbere, frigere sau coacere, de aceea trebuie sa consumi zilnic legume si fructe verzi sau sa iti iei necesarul de 0,4 mg (0,6 daca esti insarcinata) de acid folic din suplimente sintetice.
4. Bine de stiut: organismul tau absoarbe cu mult mai multa usurinta acidul folic sintetic decat pe cel natural.
5. Legumele ce contin acid folic sunt stevia, spanacul, gulia, graul incoltit, lintea, sparanghelul, salata, broccoli, fasolea si mazarea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu