Testele de sarcina
Aceste teste sunt probabil cea mai utila si mai simpla metoda de verificare a unei eventuale sarcini. Acestea functioneaza dupa acelasi principiu: depisteaza in urina un hormon (gonadotrofina corionica) care incepe sa fie secretat la aproximativ sapte zile dupa fecundatie.
Metoda de utilizare este simpla: Daca in urma unui act sexual neprotejat (sau protejat, dar fara prea mare succes) crezi ca ai putea fi insarcinata, cel mai la indemana este sa cumperi de la orice farmacie un test de sarcina(pretul este de aproximativ 60.000-70.000 lei vechi - nu stiu nici acum cate zerouri sa tai...). Instructiunile de folosire sunt cat se poate de clare: trebuie sa recoltezi o proba de urina intr-un recipient (de preferinta steril - si acesta se poate cumpara de la farmacie) si apoi, in functie de tipul testului, sa pui cu pipeta pe un dispozitiv special cateva picaturi de urina. Dupa trei minute poti incepe sa numeri liniutele ce apar pe dispozitivul respectiv.
Rezultatele...
In general rezultatele posibile sunt in numar de trei:
1. o singura liniuta - cel mai probabil nazbatiile tale nu au avut nici un rezultat. Desigur, daca iti intarzie menstruatia, este indicat sa faci o vizita ginecologului pentru ca testele de sarcina nu sunt 100% sigure.
2. doua liniute - poti incepe sa cauti un nume potrivit pentru viitorul tau copil pentru ca, cel mai probabil, esti insarcinata. Este recomandata o vizita la ginecolog cat mai curand posibil.
3. nicio liniuta - sarmana nenorocoasa... indiferent cate liniute iti doreai sa vezi, tu ramai in asteptare. Daca dupa 3, 4 minute, 3 ore, 30 de ore samd nu ai observat nici o modificare atunci va trebui sa iti repeti testul. De ce? Pentru ca fie nu ai urmat corect instructiunile de folosire, fie te-ai grabit sa iti faci testul inainte ca acesta sa poata fi relevant.
Dupa cat timp de la contactul sexual buclucas poti face testul de sarcina?
Numara 7-8 zile incepand cu ziua contactului sexual neprotejat. Teoretic, in cea de-a saptea zi, in cazul in care esti insarcinata, ar trebui sa ai o sangerare (care este confundata de cele mai multe ori cu menstruatia). Aceasta sangerare este cauzata de fixarea oului in peretele uterin (nidatie) si este un semn foarte clar de sarcina. Incepand cu momentul nidatiei, organismul incepe sa secrete gonadotrofina corionica (hormonul identificat de testele de sarcina), prin urmare, incepand cu a opta zi ar trebui sa poti obtine un rezultat relevant.
Totusi, ginecologii recomanda folosirea unui test de sarcina in momentul in care observi ca ti-a intarziat menstra.
Metoda calendarului
Metoda calendarului nu este o metoda propriu-zisa, ci numai un instrument de orientare. Totusi, este indicat ca orice femeie sa o cunoasca: numaratoarea incepe cu prima zi de menstruatie. In ziua a-14-a are loc ovulatia. Daca totul ar merge ca la carte, atunci singurele zile fertile pentru o femeie ar fi zilele 12, 13, 14, 15 fiindca spermatozoizii pot supravietuii pana la 48 de ore (ceea ce explica fertilitatea zilelor 12, 13), iar ovulul este viabil 24 de ore (prin urmare si ziua a-15-a poate fi fertila).
Daca a avut loc fecundatia, dupa spte zile are loc nidatia, iar daca nu, poti sta linistita (TEORETIC, dar nu si practic) pana in ziua a-28-a cand (in cazul unui ciclu regulat) va incepe menstruatia.
In realitate, lucrurile nu sunt atat de simple. Asa cum spunea un mare doctor "natura isi rezerva portite de scapare in vederea perpetuarii speciei".
O prima "portita" ar fi ovulatia spontana. O femeie care investeste foarte multe sentimente in respectivul act sexual (sau mai bine spus, este indragostita lulea) poate ovula din pricina emotiilor in orice zi a lunii s-ar afla. Intr-adevar, nu se intampla foarte des, dar un bun prieten imi amintea tot timpul: "Cineva trebuie sa faca acel procent de 0,0001%!". Poate ca nu vei vrea sa fii tocmai tu aceea...
O a doua portita este realizata pe seama mucoasei vaginale care se poate comporta ca un rezervor de spermatozoizi. Cu alte cuvinte, mucoasa vaginala ia in grija sa cativa spermatozoizi ajunsi la acest nivel, le ofera casa si masa (e cald si bine, iar substantele nutritive de aici sunt extraordinare!). In ziua a 14-a ii elibereaza, iar acestia, intocmai ca si cand ar fi fost proaspatul rezultat al unui act sexual neprotejat, iau calea trompelor uterine si se intalnesc cu d-soara ovul. Rezultatul: orice ar fi, plange, bea lapte si are nevoie de scutece!
Sursa: Healthy.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu