Anovulatia apare atunci cand ovarele nu elibereaza in fiecare luna un ovocit (ovul). In aceasta situatie, o femeie nu poate ramane insarcinata. Asadar, in lipsa ovulatiei, putem vorbi de infertilitate.
In mod normal, un ciclu se repeta la 4 saptamani (la 28 de zile) sau intre 21 si 35 de zile si este urmat de menstruatie sau sarcina, dupa caz. In cazul unui ciclu fara ovulatie, distanta dintre menstruatii este mai mare de 35 de zile si se intalnesc trei situatii. Prima, oligomenoreea, apare atunci cand ciclul se repeta la un interval cuprins intre 35 si 180 de zile. In cazul in care acesta are loc la un interval mai mare de 180 de zile putem vorbi de amenoree. La polul opus se situeaza menstruatiile care se succed la mai putin de 21 de zile (eumenoreea).
Anovulatia poate avea numeroase cauze, de la diete prea severe si stres la chisturile de ovar, disfunctii hipotalamice sau ale glandei tiroide etc. De asemenea, lipsa ovulatiei poate fi greu de detectat. De exemplu, o femeie poate avea o menstruatie normala, dar in acelasi timp ovarele ei sa nu elibereze niciun ovul. Insa in cele mai multe dintre cazuri, femeile care sufera de anovulatie nu au nici menstruatie.
Unele cauze ale lipsei ovulatiei sunt usor de identificat, altele mai greu. Conform medicilor, cele mai frecvente cauze sunt urmatoarele:
Prea multe exercitii pentru slabit si diete aspre
Un program de gimnastica indelungat si solicitant, cum ar fi alergatul, poate interfera cu ciclul de ovulatie al unei femei. Acest tip de anovulatie este numit amenoree. In mod normal, ovulatia revine atunci cand femeia se hraneste corespunzator, potrivit nevoilor corpului ei.
Stresul
Anxietatea si alte forme de stres emotional pot de asemenea afecta ovulatia. Intr-o viata cotidiana agitata, uneie femei pot face fata stresului zilnic, insa altele au nevoie sa consulte un psihiatru. Aceasta stare se rasfrange negativ si asupra ovulatiei. Vindecarea se poate face prin terapie sau meditatie de specialitate.
Medicamentele
O alta posibila cauza a anovulatiei este folosirea indelungata a anumitor medicamente. In aceasta categorie intra si pilulele contraceptive, care, dupa cum se stie, impiedica ovulatia. In cazul femeilor care folosesc contraceptive injectabile se pare ca folosirea indelungata a acestora duce la aparitia amenoreei.
Alte cauze
Aici pot fi incluse chisturile de ovar, disfunctiile hipotalamice, premenopauza, disfunctii ale gladei tiroide.
Cauzele anovulatiei pot fi stabilite printr-o analiza a sangelui. In unele zacuri s-a r putea sa fie nevoie si de ultrasunete si chiar laparoscopie.
Tratamentul anovulatiei
In majoritatea situatiilor, medicul iti va recomanda medicamente de fertilitatea, a caror scop este inducerea ovulatiei. Acest tratament da rezultate in cazul celor mai multe dintre femei. Clomiphene citrate (Clomid) este de cele mai multe ori prima alegere a medicilor. Potrivit unor studii, intre 42% si 57% dintre paciente au avut ovulatie, iar 31% dintre ele au ramas insarcinate. Daca numai administrarea de Clomid nu da rezultate, se adauga si Pergonal, un alt medicament pentru stimularea ovariana.
Sursa: www.mami.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu