Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Infertilitatea involuntara este definita ca incapacitatea de a concepe un produs de sarcina, dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Infertilitatea afecteaza aproximativ 10%-15% din cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii si a incidentei crescute a bolilor inflamatorii pelviene si a bolilor cu transmitere sexuala.
Timpul mediu necesar conceptiei este de aproximativ 3 luni. 25% din cuplurile normale concep in primul ciclu menstrual in timp ce 85% in curs de un an.
Infertilitatea are o puternica incarcatura emotionala si trebuie privita ca o problema care afecteaza cuplul.


Evaluarea infertilitatii la femei:

- examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate generala si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
- analize de identificare a ovulatiei (monitorizari) - in general acestea sunt masuratori ale anumitor hormoni in sange sau urina. Exista si kituri pentru identificarea ovulatiei care se pot folosi acasa. Se fac ecografii incepand cu z11 a ciclului. Pot fi 3 ecografii sau mai multe, pana la identificarea ovulatiei sau absentei acesteia.
- histerosalpingografia pentru evaluarea uterilui si a trompelor uterine. Acest test este de obicei efectuat cu ecograful, dupa introducerea unei solutii saline in cavitatea uterina si trompe. Anaiza se efectueaza imediat dupa incetarea sangerarii menstruale, pentru a evita afectarea unei eventuale sarcini.
- analize de sange pentru evaluarea hormonilor feminini implicati in reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Acestea includ, de obicei, nivelul FSH-ului din primele 3 zile ale ciclului pentru estimarea rezervei ovariene, progesteronul in ziua 21-a a ciclului, estradiolul, TSH pentru evaluarea functiei tiroidiene. In unele cazuri medicul poate verifica si alti hormoni.
- ecografie transvaginala simpla pentru evaluarea uterului (de exemplu in cazul in care se suspecteaza fibroame uterine, polipi uterine, etc.).
- laparoscopie pentru probleme ca endometrioza, adeziuni post-operatorii, trompe infundate sau dupa anexite.

Evaluarea infertilitatii la barbati:

- examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate generala si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
- spermograma pentru evaluarea cantitatii, calitatii si motilitatii spermatozoizilor.
- ecografii testiculare/scrotale pentru diagnosticarea unor afectiuni ale testiculelor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu