Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's


„Sovata, unde face Nicu armata”, „Du-mă, mama, la Sovata, ca să îl cunosc pe tata”, „Sovata, unde-i fericită fata”, sunt doar câteva din cimiliturile românilor când vine vorba de una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneoclimaterice din Mureş. Dar ceea ce face ca Sovata să intre în folclorul românesc contemporan nu are legătură cu prezenţa unui batalion de soldaţi, campaţi în zonă, ci cu tratamentele cu nămol şi saramură, pe care le practică anual sute de femei care doresc să obţină o sarcină. Mica staţiune, cunoscută ca Băile Sovata, a intrat în memoria colectivă în urmă cu o sută de ani, când profesorul Haţieganu, de la Cluj, a vorbit pentru prima dată de proprietăţile benefice ale apei sărate din Lacul Ursu. Aici se vindecă probleme ginecologice precum sterilitate – chiar şi cea de natură endocrinologică, anexite, uter infantil, orice tipuri de inflamaţii vaginale, chisturi ovariene mici şi afecţiuni reumatismale degenerative, spune dr. Hărşan Corneliu, specialist balneofizioterapie. Prin mâinile medicului au trecut, în 30 de ani de carieră, mii de paciente, care au venit la Sovata pentru a urma tratamente menite să le împlinească un vis: acela de a deveni mame.

„Sunt 300 de cazuri de sterilitate anual pe care le văd doar eu”, afirmă doctorul. „Ceilalţi trei colegi ai mei văd şi ei probabil tot atâtea fiecare. Acum ni s-a stricat profilul niţel”, spune cu umor medicul, „că vin pensionarii cu reumatisme şi artroze mai mult. Avem reclamă puţină. Dacă am fi în străinătate, ar fi aici vad”, povesteşte Hărşan. Medicul care păstrează în sertarul biroului din cabinetul clinicii Aluniş zeci de fotografii trimise de mămicile care au rămas însărcinate la sau după Sovata spune supărat că nu înţelege de ce colegii săi medici de oraş consideră balneo o Cenuşăreasă a medicinii. „Ei trimit la noi abia când nu mai au nicio speranţă pentru pacientă, ori când respectiva şi-a pierdut răbdarea după ce a încercat tot felul de tratamente”. Doctorul are şi o explicaţie pentru asta: „Poate-s de modă veche, dar eu cred că meseria de medic începe să aibă tot mai multe aspecte care ţin mai mult de comerţ decât de medicină”. Totuşi, sunt şi specialişti care îndreaptă pacientele către tratamentele cu apă sărată şi nămol de la Sovata. Profesorul Bogdan Marinescu este unul dintre ei, mărturiseşte Hărşan. „Dar din păcate e o excepţie, alături de alţi câţiva confraţi de-ai săi”.

Procent de reuşită 90 %, zic asistentele optimiste

Pentru Corneliu Hărşan şi pentru ceilalţi colegi ai săi – 45 de oameni lucrează în clinica din Sovata, şi asta include medici, asistenţi, infirmieri şi personal de îngrijire – este greu să demonstreze cu cifre rezultatele pozitive pe care le obţin pacienţii care ajung în staţiune. „După bunul meu simţ, avem o rată de reuşită de minimum 35 – 45 % faţă de fertilizarea in vitro unde procentul de reuşită este de maximum 25 %”. Asistentele însă sunt mai optimiste. Între un tampon cu nămol cald şi o baie galvanică, doamnele de aici îţi spun, într-o românească cu accent maghiar, că procentul de reuşită e de 90 %. De altfel, după fiecare procedură pe care o urmezi aici, au grijă să-ţi ureze „Să vă fie de bine”, „Să vă fie de folos”, „Să fiţi sănătoasă” – ceea ce într-o clinică medicală normală nu auzi deloc.

„Nu putem justifica ştiinţific munca noastră”, spune dr. Hărşan, „şi asta pentru că trebuie statistică iar noi date de acest fel nu avem. E greu să urmăreşti pacienta după ce pleacă acasă. Multe ne sună, altele ne scriu iar de unele dintre ele afli că au copii de la alţi pacienţi, trimişi de ele”, explică balneoterapeutul. Cornel Hărşan a văzut multe în cei 30 de ani de meserie, dar recunoaşte că a simţit emoţii când o femeie intrată în cabinet i-a spus că a venit să facă copii la Sovata, pentru că şi ea, la rândul ei, tot aici a fost concepută. „Vin mulţi, vin şi din străinătate, români stabiliţi acolo. E drept, acum procentul e un sfert străini, restul români”, explică specialistul.

Care-i secretul locului? „Nu cred că-i un secret. E vorba de heliotermie. Iar saramura asta (n.r. din Lacul Ursu) capătă proprietăţi importante în timp. La fel şi nămolul folosit la tratamente, în împachetări şi tampoane. Poate fi efectul de seră. Efectul Lacului Ursu pare aproape de magie”, mai spune dr. Hărşan. „Dar... poate fi”.

750 de lei costă un tratament de 10 zile

Ca să ajungi la Sovata nu ai nevoie de invitaţie specială, ci doar de un bilet de trimitere de la medic. Aşa nu plăteşti consultaţia medicală, efectuată obligatoriu înainte de a ţi se prescrie orice tratament. În funcţie de diagnostic, medicul îţi recomandă procedurile de rigoare, combinate cu scăldarea în apele lacului sărat dar fără mormăituri. Cu excepţia băilor în lac, tratamentul se urmează în centrul de spa, la ore şi zile clar stabilite. Procedurile au o durată de timp, o intensitate sau o temperatură stabilită de medic, ce nu corespunde cu a altui pacient. Aşa că tratamentul după ureche... cade. Pentru că se descrie a fi un medic de modă veche, Hărşan recomandă pentru cele care vor să devină mămici cura de tratament de 20 de zile. În anumite cazuri scade din durată şi o reduce la 10 zile. Pentru această perioadă plăteşti 750 de lei. Banii includ două proceduri majore şi două minore, efectuate zilnic.

Totuşi, pentru pacientele grăbite sau care dispun de un număr fix de zile de concediu, se poate urma şi un tratament de 5 zile. Costul acestuia – 375 de lei, şi include 2 proceduri majore şi două minore zilnic, vreme de 5 zile. Sâmbăta şi duminica nu se efectuează tratamente în centrul spa. Pentru a urma curele, cazează-te în Sovata, fie la hotelurile din staţiune, fie la particularii unde poţi sta peste noapte într-o pensiune de 3 stele, cu 130 de lei. Bine de ştiut! Lacul Ursu este deschis zilnic între 10 şi 18, dar timp de două ore, între 13 – 15, scăldatul în lac este interzis. Apa se aşază, la fel şi nămolul şi, deşi poate părea greu de crezut, toţi cei aflaţi în staţiune respectă interdicţia chiar dacă plătesc 15 lei intrarea.

Sursa: www.gandul.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu