Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's


Terapia de stimulare ovariană este indicată femeilor cu anovulaţie (absenţa ovulaţiei), celor cu afecţiuni ovariene (precum sindromul ovarelor polichistice) sau cu ovulaţie neregulată.

De asemenea, terapia poate fi recomandată şi femeilor cu cicluri menstruale neregulate sau foarte lungi (40 sau mai multe zile), survenite la femeile cu anorexie sau la cele cu o activitate fizică intensă. Conform statisticilor, după stimularea ovariană, şansele de a obţine o sarcină la şase luni de la începerea tratamentului sunt de 60 la sută.

1 Ce presupune această tehnică?

Tratamentul are ca scop stimularea ovulaţiei sau maturizării foliculului (săculeţ care conţine ovulul). Odată cu începerea menstruaţiei, este iniţiată şi maturizarea unui ovul din ovar. În cadrul acestui proces, ovulul este împins din ovar, ajungând în trompa uterină, şi, de aici, în uter.

În acest timp, ovulul poate fi fecundat. Pentru stimularea ovariană, medicul recomandă, într-o primă fază, o terapie medicamentoasă, prin care se urmăreşte inducerea ovulaţiei pentru obţinerea unei sarcini pe cale naturală. De asemenea, stimularea hormonală este una dintre etapele procedurilor de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro.

2 Orice ginecolog poate indica terapia?

Tratamentul de stimulare ovariană este iniţiat şi monitorizat de medicul ginecolog. Este însă de preferat ca acesta să fie specializat în probleme de infertilitate, deoarece tratamentul trebuie urmărit regulat şi riguros, pentru a se evita eventuale complicaţii.

3 Sub ce formă se face terapia?

Tratamentul de stimulare ovariană se poate face medicamentos şi/sau injectabil. La anumite intervale, se vor face dozări hormonale (pentru determinarea nivelurilor hormonale) şi ecografii (pentru a se urmări dacă s-au obţinut valori optime ale mărimii şi ale numărului foliculilor).

4 Care sunt investigaţiile preliminare necesare?

Stimularea ovariană poate începe numai după anumite investigaţii medicale. În afară de consultul ginecologic, în care este inclusă şi ecografia transvaginală, medicul va solicita efectuarea unor analize de sânge pentru dozarea unor hormoni (FSH, LH şi estradiol).

5 Are efecte secundare?

Tratamentele medicamentoase pot da bufeuri, tulburări de vedere, balonare şi cefalee. Cu toate acestea, nu se recomandă oprirea administrării acestor pastile. De asemenea, tratamentul hormonal injectabil poate avea ca efecte secundare senzaţia de picioare grele, stări depresive şi tulburări digestive.

6Ce complicaţii pot apărea?

Cea mai gravă complicaţie a tratamentelor de stimulare ovariană în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată o reprezintă hiperstimularea. Astfel, aceasta poate da, în forma severă, insuficienţă respiratorie şi hepato-renală, dureri abdominale puternice cauzate de mărirea în volum a ovarelor sau accident vascular cerebral, fiind nevoie de spitalizare.

7 Are contraindicaţii?

Femeile care au suferit în trecut un accident vascular cerebral, cele care au probleme de coagulare a sângelui şi cele care au avut cancer nu ar trebui să recurgă la stimularea ovariană.

Terapia de stimulare ovariană poate fi indicată femeilor de peste 38 de ani, care au mai puţine şanse de a rămâne însărcinate.

Tratamentul de stimulare ovariană este indicat în infertilitatea cauzată de anovulaţie. Când infertilitatea este consecinţa unui dezechilibru hormonal (dereglarea ciclului de către hipotalamus, sindromul ovarelor polichistice, funcţionarea anormală a glandei tiroide sau producerea crescută de hormoni masculini), se pot folosi anumite medicamente. Terapia urmăreşte stimularea ovulaţiei sau maturarea foliculilor şi poate fi făcută cu diverse scheme, în funcţie de nivelurile hormonilor implicaţi.

Sursa: www.adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu