Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's



Cunoasterea particularitatilor fiziologice ale ciclului menstrual este extrem de importanta atunci cand o femeie doreste sa ramana insarcinata sau din contra incearca sa evite o sarcina nedorita.

Exista un numar destul de mare de kituri speciale, folosite ca indicatori ai ovulatiei, insa mai la indemana sunt folosirea unor metode clasice, eficiente asa cum sunt determinarea temperaturii bazale si monitorizarea mucusului cervical.

Ce este temperatura bazala corporala?

Temperatura bazala corporala este temperatura care se masoara cel mai bine dimineata la trezire, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat. Se poate folosi orice termometru care poate fi folosit pentru detectarea temperaturii centrale (acesta este tinut in gura si nu axilar).

Teoretic temperatura bazala este aceeasi in fiecare dimineata, exceptand zilele ovulatorii, cand temperatura creste de obicei cu jumatete pana la un grad celsius. Acest lucru se explica prin faptul ca progesteronul produs de corpul galben dupa ovulatie detemina cresterea temperaturii bazale.

Masurarea temperaturii bazale poate sa indice sfarsitul fazei fertile si instalarea infertilitatii postovulatorii (aceasta incepe in dimineata celei de a 3-a zi de la saltul temperaturii), ceea ce inseamna ca momentul ideal de conceptie este prima zi in care temperatura bazala este crescuta. Temperatura bazala va ramane crescuta pe tot parcursul sarcinii.

Trebuie sa mentionam ca ovulul are o rata de supravietuire de aproximativ 24-48 de ore, dupa ovulatie iar spermatozoidul de pana la 48-72 de ore (uneori chiar 5 zile), explicandu-se astfel de ce o femeie poate ramane insarcinata daca a avut un contact sexual cu 24-48 de ore inainte de ovulatie.

Aceasta metoda necesita o monitorizarae destul de indelungata, pentru a fi eficienta este necesara monitorizarea temperaturii bazale pentru 3-4 luni. Temperatura bazala nu este eficienta 100%, deoarece poate varia in functie de anumite stari fiziologice sau patologice (febra indusa de o boala inflamatorie sau infectioasa).

Ce intelegem prin monitorizarea mucusului cervical?

Pe durata unui ciclu menstrual exista mai multe tipuri de secretie vaginala fiziologica (normala). Mucusul cervical sufera anumite modificari sub influenta estrogenilor si progesteronului, in diferitele momente ale ciclului menstrual.

Estrogenii care sunt secretati in cantitate mai mare la inceputul ciclului menstrual (crescendo, incepand cu prima zi de sangerare), cresc cantitativ mucusul cervical .Acesta are un aspect clar, alunecos, de consistenta albusului de ou, pana cand ajunge la o secretie maxima si devine in final opac, lipicios, odata cu crestrea cantitatii de progesteron secretat de coprpul galben (dupa ovulatie).

Femeile care doresc sa ramana insarcinate, trebuie sa incerce acest lucru in asa zisele zile 'umede'. Din contra, femeile care doersc sa se fereasca de o sarcina nedorita, trebuie sa inceapa abstinenta la aparitia primei cantitati de mucus, aceasta durand pana in a 4 zi dupa ziua cu volum maxim de mucus secretat.
Ziua cea mai fertila a ciclului menstrual este ultima zi in care apare secretia mucoasa de aspect albicios.

Pentru o eficienta mai mare, ar trebui incercate cele 2 metode concomitent.
Inceputul fazei fertile se determina prin metoda calendarului si prin ziua aparitiei secretiei mucoase cervicale.
Metoda calendarului se determina prin evaluarea celui mai scurt si respectiv a celui mai lung ciclu menstrual, prima zi a fazei fertile se afla scazand 19 din cilcul cel mai lung, ultima zi a fazei fertile scazand 11 din ciclul cel mai lung.

De exemplu, daca ciclul cel mai lung dintr-un an are 30 de zile, iar cel mai scurt 26 de zile , perioada fertila este cuprinsa in intervalul 7 -19 a ciclului menstrual. Dezavantajul metodei este dupa cum ati observat destul de mare, datorita faptului ca se descrie astfel o perioada fertila destul de lunga si fara precizarea exacta a zilelor ovulatorii.

Sfarsitul fazei fertile a ciclului menstrual se poate determina prin identificarea saltului temperaturii bazale (a 3-a zi de la cresterea temperaturii bazale, masurata dimineata) sau prin ziua cu cantitatea maxima de mucus (perioada de fertilitate maxima incepand la 4 zile dupa aceasta).

Nu trebuie sa uitam ca infectiile vaginale, care apar destul de frecvent la femei (candidoza vaginala, colpita candidozica, baciloza vaginala), pot modifica caracteristicile mucusului cervical si vaginal si complica utilizarea acestor metode de urmarire a ovulatiei. In acest caz, metodele sunt ineficiente si nesigure.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu