Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's


Astazi au mai ramas doar cateva probleme care pot face un cuplu complet incapabil de a concepe un copil. In cele mai multe cazuri fertilitatea este compromisa dar nu complet. Am auzit cu totii povestile unor cupluri care au renuntat sa mai incerce si s-au resemnat cu gandul ca nu vor avea copii, iar la scurt timp femeia a ramas insarcinata. Exista si femei care au ramas insarcinate la scurt timp dupa ce au adoptat copii si s-au trezit deodata cu doi sugari in casa. Asta nu inseamna ca resemnarea sau adoptia maresc sansele de a avea copii. Dar orice tratament poate da rezultate fie ca e vorba de rugaciuni sau de cele mai avansate proceduri medicale.

Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand se cauta o solutie pentru infertilitate.

Cati ani aveti si de cat timp incercati sa concepeti un copil?

Dupa luni intregi de incercari multe cupluri se intreaba care sunt sansele lor de a concepe daca nu apeleaza la tratamente medicale. Raspunsul depinde foarte mult de varsta celor doi. Pentru un cuplu tanar sansele de a avea copii sunt de 20-25% la fiecare ciclu. Pentru trecuti de 40 de ani acest procent scade pana la 5%. Fertilitatea incepe sa scada de la 30 de ani, la 35 de ani schimbarile devin dramatice, iar la 40 de ani sansele de a avea copii sunt slabe. La aceasta scadere a fertilitatii trebuie adaugat riscul de avort spontan care ajunge pana la 50% la femeile de peste 40 de ani. Pe aceste considerente tratamentul infertilitatii va fi mai agresiv la cuplurile in varsta.

De asemenea conteaza si perioada scursa de la primele incercari. Un cuplu aflat la prima sarcina este infertil daca a incercat fara success timp de un an de zile, pe cand un cuplu care are deja copii ester infertil dupa sase luni de incercari nereusite. Asta nu inseamna ca daca a trecut un an de la prima incercare sansele tale sunt egale cu zero. In acelasi timp este evident ca sansele de a concepe sunt cu atat mai slabe cu cat a trecut mai mult timp de la prima incercare.

Ce probleme medicale aveti

Medicul trebuie sa stabileasca un "plan de bataie" special pentru fiecare cuplu. Folosind informatiile pe care le detine, doctorul trebuie sa decida care sunt sansele ca o femeie sa ramana insarcinata fara niciun fel de tratament, si care sunt sansele daca cuplul sufera orice fel de interventie medicala. Pentru a evalua starea de sanatate a celor doi parteneri, medical trebuie sa rcurga la spermograme, teste ale glandei tiroide, examene fizice, si alte tipuri de analize. Pentru a stabili un tratament efficient trebuie luati in considerare atat factorii feminini cat si cei masculini.

Infertilitatea este foarte rara absoluta, in cazuri de azoospermie (lipsa totala a spermatozoizilor) sau ocluzia totala a trompelor uterine. In astfel de cazuri este foarte greu sa gasesti un tratament potrivit.

Exista o serie de factori pe care medical ii va lua in considerare

Analiza spermei: numarul de spermatozoizi functionali este extreme de important. Daca la spermograma se gasesc 13 milioane de spermatozoizi normali, exista multe tratamente posibile. Daca spermograma arata ca exista numai un million de spermatozoizi, si aceia cu o mobilitate scazuta singura procedura medicala care poate avea success este injectia intracitoplasmatica de sperma (un singur spermatozoid este injectat intr-un singur ovul pentru a-l fertiliza)
Starea trompelor uterine: daca trompele uterine sunt libere par normale, exista multe tratamnte care pot fi folosite. Daca sunt blocate sau au suferit trauma, numai fertilizarea in vitro poate avea sanse de success.
Dupa ce analizeaza acesti factori, medical trebuie sa stabileasca ce tratament trebuie urmat. Este foarte important si numarul de factori care contribuie la infertilitatea cuplului. Printre acestia se numara:

Varsta celor doi parteneri, si mai ales varta viitoarei mame.
Perioada scursa de la primele incercari si pana in prezent.
Problemele care au fost identificate.
Numarul problemelor care au fost identificate.


Metode de tratament disponibile

Dupa ce a analizat cu atentie toti acesti factori, medicul trebuie sa decida care sunt tratamentele care pot va ajuta, inclusive costurile lor, efectele secundare, sansele de reusita.

Medicul trebuie sa va prezinte optiunile, dar voi sunteti cei care veti alege tratamentul final. Trebuie sa lucrati impreuna cu medicul ca o adevarata echipa.

Ce trebuie sa stii cand iei o decizie

Cuplul trebuie sa analizeze informatiile oferite de doctor sis a le evalueze infuctie de viata pe care o duce. Constrangerile si indatoririle voastre sunt foarte importante. Trebuie sa evaluate factori precum:

Locul de munca: Foarte putine femei isi permit sa isi dedice intregul timp tratamentelor pentru fertilitate. Cele mai multe trebuie sa se gandeasca si la cariera lor. Cat timp liber necesita fiecare din optiunile prezentate de medic? Cat timp liber aveti voi la dispozitie? Poti sa urmezi tratamentul sis a lucrezi in acelasi timp?

Stresul: Stresul asociat infertilitatii este al doilea ca intensitate dupa celasociat mortii unei persoane dragi. Cat de mult de mult te-a afectat acest stress? Cat de rau a fost afectata casnicia ta? Cat stress mai poti suporta? Esecurile repetate te fac sa te simti mai batrana decat esti si fiecare ciclu care se termina cu o menstruatie este tot mai greu de suportat.

Locatia: Anumite tratamente nu sunt disponibile peste tot. Daca trebuie sa faci calatorii de sute de kilometrii ca sa ajungi la cabinetul specialistului, tratamentul va fi mai agresiv.

Costurile: Acoperirea pe care o ofera asigurareapentru tratamentul infertilitatii deifera mult. Medicamentele, procedurile medicale, analizele pot sau nu sa fie acoperite de asigurara, iar unele servicii pot fi foarte scumpe. Trebuie luat in considerare raportul cost-sanse desucces.

Daca medicul va prezinta correct toate posibilitatile iar voi o alegeti pe cea care se potriveste cel mai bine stilului vostru de viata, sunteti pe drumul cel bun.

Dar situatia trebuie reevaluata tot timpul impreuna cu doctorul. Sansele de reusita ale fiecarui tratament scad odata cu fiecare incercare esuata. Un tratament care a esuat pe parcursul catorva cicluri trebuie inlocuit la un moment dat.

Cum suporti esecul sau succesul

Daca un tratament nu da rezultate dupa o anumita perioada, trebuie sa discutati din nou cu medicul sis a decideti ce veti face in continuare. Comunicarea e foarte importanta, la fel si rrelatia medic-pacient

Nu ezitati sa luati cate o pauza din cand in cand. Multe cupluri au impresia ca-si neglijeaza situatia daca iau o pauza si nu se mai gandesc un timp la infertilitatea lor, sau chiar ca sansele vor scadea cand incep din nou sa incerce. Nu este deloc adevarat. Infertilitatea este o sursa importanta de stress, si, fara indoiala, stresul este o cauza a infertilitatii. Pauzele sau vacantele va pot fi de mare ajutor. Ele va redau energia necesara pentru a reincepe tartamentul.

Cand lucrurile nu merg asa cum ai sperat

Scopul medicului specialist in infertilitate este ca fiecare cuplu pe care il trateaza sa aiba copii. Totusi acest scop nu poate fi mereu atins. Desi marea majoritate a cuplurilor infertile pot fi ajutate exista si cazuri in care nu se poate face nimic. Un doctor bun trebuie sa informeze cuplul atunci cand au fost epuizate toate posibilitatile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu