Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Exista oare o legatura intre ciclurile lunii si ciclul menstrual? Iata un raspuns. Inainte sa se descopere electricitatea, organismul femeii era influentat de cantitatea de lumina primita de la luna. Asa cum plantele si animalele cresc si se dezvolta in stransa legatura cu astrele (soarele, luna), tot la fel nivelul hormonal este influentat de ele. Mai mult decat atat, toate femeile aveau menstruatie in acelasi timp. Astazi, lumina artificiala a dereglat complet ciclurile.

Aminteste-ti care au fost circumstantele in care ai auzit prima oara de menstruatie! Cum a fost prima ta experienta? Ce parere are partenerul tau despre acest aspect? Ce surse de informatii ai utilizat pentru a cunoaste mai multe lucruri? Paragrafele urmatoare sunt menite sa iti dezvaluie principalele aspecte ale ciclului menstrual.

Stiai ca atunci cand o fetita se naste, ovarele contin peste 450.000 de ovule, toate acestea fiind folosite pe parcursul vietii? Fiecare ovul este protejat de un saculet denumit folicul. Pe masura ce atinge varsta pubertatii, corpul ei incepe sa produca hormoni ce determina maturizarea ovulelor. Acesta este inceputul primului ciclu care se va repeta pana la aparitia menopauzei.
Punctul de plecare in explicatia noastra este hipotalamusul, o parte din creier responsabila cu reglarea setei, foamei, nevoii de odihna, dorinta sexuala, functiile endocrine.

Aceasta glanda secreta factorul de eliberare a hormonului foliculo-stimulator (FSH) determinand activitatea glandei pituitare, care la randul ei secreta FSH si LH (hormon luteinizant). Acesti hormoni ajung in sange si determina maturizarea foliculilor.

Foliculii maturi elimina apoi un alt hormon: estrogenul. Dupa o perioada de sapte zile, cantitatea de estrogen acumulata determina subtierea uterului. Din acest motiv, mucusul cervical se modifica. Atunci cand nivelul de estrogen atinge o anumita limita, hipotalamusul elibereaza factorul de eliberare a hormonului luteinizant ce stimuleaza glanda sa elimine acest hormon.

Drept urmare, unul dintre foliculii maturi elimina un ovul. Acest proces poarta denumirea de ovulatie. Multe pastile contraceptive blocheaza eliberarea ovulului din folicul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu