Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Sigur sau periculos in sarcina?

Specialistii ne spun cat de sigure sunt pentru tine albirea dentara, vopsitul, epilatul, manichiura, tratamente corporale, baile fierbinti ...
 

Vrei dinti mai albi? Mai asteapta putin!


Pentru ca specialistii nu au studii stiintifice care sa ne spuna clar daca este sigur sau nu acest tratament pentru sanatatea copilului tau. Asa ca mai bine amana tratamentul de albire pana dupa nastere. Nesiguranta care planeaza asupra acestui procedeu este data de peroxidul folosit in albirea dintilor care cauzeaza un proces oxidativ, demonstrat ca ar fi daunator pentru tesuturile si celulele corpului. Prin urmare nu exista nicio certitudine ca acesta nu ar fi capabil sa afecteze si sanatatea bebelusului.

“Nu s-au facut suficiente teste pentru a preciza daca substantele implicate in tratamentul de albire dentara (in special peroxidul de carbamida) sunt toxice sau nu si daca au efecte mutagene. Acelasi lucru se intampla si cu substantele anestezice, ele nu sunt neaparat toxice sau mutagene, dar sarcina este un capitol foarte diferit si imprevizibil. Din aceasta cauza se prefera o amanare a momentului interventiei”, ne recomanda dr. Stefan Costache, medic stomatolog.

Asociatia Dentara Americana recomanda femeilor insarcinate: o dieta echilibrata, spalarea danturii de cel putin doua ori pe zi, utilizarea zilnica a atei dentare, precum si vizite periodice la stomatolog pentru un periaj dentar profesional.



Vrei sa-ti faci tratamente corporale? Total interzis!


Daca nu ai apelat la ele inainte de a ramane insarcinata, acum va fi mai usor sa-ti iei gandul pana dupa nastere. Dar daca le duci dorul, iata motivele pentru care nu ai voie sa le faci cat timp esti insarcinata:
  • impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura si acest lucru poate  provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea provoaca incordarea musculaturii abdomenului intr-un mod excesiv, marind riscul de avort spontan;
  • vacuum slim produce accelerarea circulatiei sanguine, care poate sa afecteze negativ dezvoltarea fatului;
  • masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive si, de asemenea, accelereaza circulatia sanguina;
  • presoslim drenaj limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate.

Ai liber doar la masajul de relaxare si aceasta cu anumite conditii, iar restul le poti incepe la doua luni dupa nastere. “Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale”, recomanda Elisabeta Ratiu, consultant în slabire si tratamente corporale si directorul Centrului de slabire "Betty Blue".

Vrei sa-ti vopsesti parul? Nu in primul trimestru!


Cu cat mai rar, cu atat mai bine pana la finalul sarcinii, este avertismentul pe care il dau specialistii. De ce este mai bine sa eviti vopsitul parului? Pentru nimeni nu poate sa garanteze ca acesta este perfect inofensiv pentru copil (mai ales in primul trimestru de sarcina). Exista cateva studii efectuate pe animale care au aratat ca foarte putini dintre compusii chimici din vopseaua de par au potential teratogenic (cauzeaza malformatii), insa trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste animale au fost expuse la doze foarte mari de substante chimice, nicidecum echivalente cu cele folosite de o femeie cand isi vopseste parul. Pentru siguranta ta si a copilului este recomandat sa nu iti vopsesti parul in primul trimestru de sarcina si sa recurgi cat mai rar posibil la acest obicei pana la nastere.


Vrei sa te epilezi? Atentie la sensibilitatea pielii!


In timpul sarcinii, sensibilitatea pielii este mai crescuta, spun specialistii. De aceea este indicat sa testezi pe o suprafata restransa in cazul epilarii cu ceara sau cu aparatul, iar daca nu te deranjeaza foarte tare poti sa continui. In schimb, incearca sa eviti cremele depilatoare din cauza ingredientelor active care nu sunt suficient de studiate pentru a stii cu siguranta daca sunt inofensive pentru femeile insarcinate. Nici sa nu te gandesti la epilarea cu laser sau prin metoda electrolizei, pentru ca specialistii nu le recomanda cand esti insarcinata.


Vrei sa-ti faci unghiile? Nu in primul trimestru de sarcina!


Nu exista dovezi care sa sustina ca manichiura sau pedichiura ar dauna sanatatii tale sau a bebelusului. Insa s-au ridicat numeroase semne de intrebare cu referire la siguranta persoanelor care lucreaza in saloane de cosmetica si intra zilnic in contact cu solventii organici: toluenul din lacul de unghii si acetona din solutiile pentru indepartarea lacului. Pentru a inlatura orice efect nociv mai bine renunta la oja macar in primul trimestru de sarcina, cand se stie ca fatul prezinta o vulnerabilitate mult mai ridicata.


Vrei sa faci o baie fierbinte sau sauna? Total interzis!


Nici sa nu te gandesti la o baie fierbinte sau la sauna in timpul sarcinii. Specialistii interzic aceste rasfaturi, deoarece temperatura corpului creste foarte mult, ritmul cardiac este accelerat, iar circulatia sanguina este redusa in zona uterului. Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie arata ca gravidele care fac bai fierbinti si obisnuiesc sa stea in jacuzzi in primul trimestru de sarcina sunt de doua ori mai expuse riscului de a naste un copil cu malformatii sau de a pierde sarcina. Nu poti sa rezisti tentatiei de a face o baie? Solutia: verifica apa cu antebratul sau cotul, deoarece aceste zone sunt mai sensibile decat picioarele sau palmele. Daca temperatura apei iti permite sa te scufunzi imediat in cada, atunci esti in siguranta si te poti bucura cateva minute de balaceala.

Vrei sa faci exercitii fizice? Poti sa incepi!


Un studiu recent arata ca exercitiile fizice moderate reduc arsurile stomacale, greata, crampele de la picioare, insomnia, edemele si hemoroizii. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor iti recomanda:
  • o activitate moderata de 3 ori pe saptamana;
  • dupa primul trimestru sa eviti exercitiile in care trebuie sa stai pe spate;
  • sa ai o dieta adecvata si cu 300 de kcal in plus pe langa necesarul zilnic;
  • sa eviti exercitiile de echilibru, deoarece centrul gravitational s-a schimbat;
  • sa bei multa apa si sa revii gradual la activitatile cotidiene (recuperarea dupa o nastere normala dureaza intre 4-6 saptamani, iar dupa o cezariana intre 10-12 saptamani).

Daca resimti oricare dintre aceste simptome cand faci sport, opreste-te imediat si discuta cu ginecologul tau: sangerari vaginale, ameteli si lesin, migrene, dureri in piept, slabiciune la nivelul muschilor, dureri si inflamatii de gambe, insuficienta respiratorie, durere de spate sau pelvina, contractii, scurgeri vaginale, ritm cardiac alert si palpitatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu