
1. Fa-ti analizele
Daca planuiesti sa ai un bebe trebuie sa te asiguri ca starea ta de sanatate iti permite. Sunt unele infectii care predispun la avort spontan, cum ar fi toxoplasmoza (o parazitoza ce se dobandeste de la pisici), insa sunt si alte infectii care pun in pericol sarcina. Consulta obligatoriu un medic si intreaba deasemenea despre vaccinurile pe care ar trebui sa le faci ianite de sarcina, mai ales daca nu ai avut bolile copilariei. Atentie insa, sunt vaccinuri care trebuie facute cu un an inainte de sarcina.
Alte analize si investigatii constau in hemoleucograma uzuala, analizele urinii si coprologice, dar si o ecografie pelvina pentru a vedea cum sunt organele tale genitale si daca acestea sunt apte sa tina o sarcina.
2. Opreste contraceptia
Nu ma refer la incetarea folosirii prezervativului sau diafragmei, lucruri care sunt de la sine intelese, ci la oprirea contraceptiei hormonale. Este important sa stii ca in functie de tipul de contraceptie hormonala pe care o folosesti (pilule, plasturi, injectii, implanturi, inel etc) intreruperea contraceptiei se face diferit si chiar in anumite perioade ale ciclului menstrual pentru a evita posibile sangerari ulterioare. Timpul de la renuntarea la contraceptie pana cand devii apta sa ramai insarcinata variaza de la saptamani pana la ani, spre exemplu daca ai facut injectii la 3 luni medicii aproximeaza ca reluarea fertilitatii se face in 12-18 luni de la intreruperea injectiilor. Asadar, discuta neaparat cu medicul tau ginecolog despre hotararea pe care ai luat-o, pentru a-ti oferi cele mai bune indicatii pentru tine.
3. Calculeaza-ti ovulatia
Pentru calculul ovulatiei sunt mai multe metode: metoda calendarului, a temperaturii bazale si a glerei cervicale. Poti sa utilizezi toate cele trei metode pentru a obtine o aproximare cat mai buna a perioadei in care te aflii la ovulatie. Pentru mai multe informatii poti citi articolul: “Metode de determinare a ovulatiei”.

Trebuie sa iti faci un program de hrana sanatos in caz ca nu ai deja unul. Evita macarurile fast-food, prajelile, carnea de porc, mezelurile, alimentele cu multi coloranti cum sunt unele pufarine, prajituri, glazuri, sosurile ca maioneza etc. Introdu in meniul zilnic legumele si fructele, precum si o portie de proteine pe care o poti lua dintr-o masa cu carne de pui sau peste. Consuma mult peste si ia suplimente de acid folic. Suplimentele de acid folic trebuie sa le incepi cu minim 3 luni inainte de momentul planuit pentru a ramane insarcinata.
5. Renunta la tigari si la alcool
Nu mai ai voie incepand cu 4 luni inainte de sarcina sa fumezi, nici macar pasiv, iar in privinta alcoolului... n-ai voie nici macar vaporii sa-i inspiri. Precautia este cea mai buna.
6. Fa-ti un program de sport
Sportul imbunatateste toate functiile organismului, dar totodata te ajuta sa si slabesti inainte de sarcina si sa iti tonifici muschii, caci vei avea nevoie de ei. Nu ezita nici exercitiile pentru coloana. Sportul intensifica circulatia inclusiv la nivelul uterului si celorlalte organe genitale, astfel sansa de a ramane insarcinta devine mult mai mare.
7. Inceteaza sa mai iei medicamente
Daca ai migrene, mai bine incerca sa bei in fiecare dimineata suc de fructe facut la blender sau storcator, vei vedea ca dupa o saptamana migrenele deja vor disparea. Evita orice tip de medicament, caci acestea pot avea efecte teratogene, mutagene pentru bebelusul pe care il planuiesti.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu