Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Te intrebi daca e posibil sa nasti un copil sanatos? Medicina moderna iti raspunde afirmativ. Framantarile viitoarelor mame afectate de boli endocrine sunt cat se poate de intemeiate. Nu e putin lucru sa pornesti la drum, cand ai nevoie de o "revizie tehnica" amanuntita.

E bine sa stii ca exista boli endocrine care diminueaza sau exclud sarcina: tumorile hipofizare, tumorile ovariene, patologia suprarenala, ovarita chistica etc. Nu exista boli endocrine care sa exacerbeze insa fertilitatea. O mentin doar la un nivel normal.

Dar, fiecare boala endocrina poate sa aiba consecinte mai mult sau mai putin grave asupra mamei sau asupra copilului. La mamele diabetice, de exemplu, copilul va fi mai mare, peste 4 kilograme. Si acesta este, dintr-o data, un semnal de alarma. Medicul diabetolog, endocrinolog trebuie sa-i urmareasca foarte atent pe amandoi.

In primele trei luni, o bolnava cu insuficienta suprarenala suporta foarte greu sarcina. Dupa 3 luni, se simte foarte bine. De ce? Intra in actiune suprarenala copilului, care-i suplimenteaza si ei necesarul. Copilul are de suferit? Nu! In cazul hipotiroidiei, se discuta in functie de gradul de insuficienta tiroidiana care poate porni de la putin peste normal si ajunge pana la mixedem. Bineinteles ca acesta (mixedemul) poate influenta sarcina din multe puncte de vedere, iar fatul poate suferi (se poate naste cu hipotrofie staturala sau nanism.

Tine minte!

O femeie care are hipotiroidie trebuie sa consulte specialistul si sa faca tratament substitutiv. Acesta nu e toxic! Pentru endocrinolog este foarte greu sa supravegheze o sarcina, in conditiile unei hipertiroidii. Mai mult, uneori medicii sunt in postura de a alege: vrea copilul? Atunci nu se face tratamentul mamei, chiar daca unele lucruri se agraveaza. Pentru ca, de data aceasta, antitirodienele de sinteza, folosite in aceste cazuri, pot trece bariera placentara si pot sa produca aceleasi efecte pe care le au asupra mamei: de blocare a tiroidei si de crestere in volum a glandei.

Situatie care poate sa-i fie foarte daunatoare fatului. Adica un mixedem congenital, cu gusa, cu toate consecintele sale. Si cand spunem mixedem congenital ne gandim la consecintele sarcinii, care sunt imense: tulburari de crestere, evidente pentru toata lumea; tulburari neuropsihice, uneori irecuperabile. Daca unui mixedem congenital nu i s-a pus diagnosticul foarte rapid, dupa nastere - pana intr-un an, un an si jumatate - copilul este irecuperabil din punct de vedere neuropsihic.

Precautii speciale

O hipotiroidiana trebuie sa-si faca obligatoriu tratamentul. Nu-si poate incepe activitatea fara acea tableta de dimineata care este confortul ei si al... viitorului ei. O hipertiroidiana care si-a luat responsabilitatea unei sarcini trebuie sa stie ca timp de 9 luni posibilitatile de tratament nu mai sunt aceleasi. Ea trebuie sa adopte un alt stil de viata care sa-i dea confort, sa evite stresul, temperaturile foarte ridicate si, apoi, toate celelalte recomandari ale medicului endocrinolog. Adica renuntare la o serie de "obiceiuri" proaste, cum ar fumatul, consumul de alcool.

Este absolut obligatoriu sa faci periodic un control ginecologic si endocrinologic. De ce? Pentru ca patologia endocrina cu influente in zona genitala este foarte frecventa. Prin urmare, cel putin de doua ori pe an, un control ginecologic este obligatoriu. Controlul sanului este, de asemenea, obligatoriu.


Sursa: www.mami.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu