O data cu varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani sansa de a ramane insarcinata se reduce drastic. Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si din aceasta cauza fertilizeaza mult mai greu.
Sub 35 de ani
Pana la 35 de ani, majoritatea doctorilor sfatuiesc cuplurile sa aiba contact sexual neprotejat timp de un an de zile inainte de a prescrie tratament pentru infertilitate. Dupa 35 de ani, aceasta perioada se reduce la sase luni.
Daca ai nevoie de tratament pentru infertilitate, sansele de succes sub 35 de ani sunt mult mai mari decat ale femeilor mai in varsta. De exemplu, rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 25-28%. La peste 40 de ani, aceasta rata scade la 6-8%. Riscul de a face hipertensiune arteriala in timpul sarcinii este dublu la mamicile peste 35 de ani, comparativ cu cele de 20-29 de ani.
Riscuri
Diabetul gestational se intalneste si el mult mai frecvent la peste 35 de ani - de doua sau trei ori mai des decat la femeile mai tinere, iar studii recente arata ca acest risc este si mai mare daca mamica respectiva este supraponderala. S-a constatat ca dupa 30 de ani mamicile nasc mult mai frecvent prin operatie cezariana (de doua ori mai des decat cele sub 29 de ani), probabil din cauza ca travaliul dureaza mai mult pe masura ce inaintezi in varsta.
Peste 35 de ani
De obicei, la peste 35 de ani medicii recomanda efectuarea unei amniocenteze sau a altui test genetic, deoarece riscul de sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale creste semnificativ. Timpul scurs pana la sosirea rezultatului (1-3 saptamani in cazul amniocentezei) este destul de greu de suportat din cauza anxietatii si grijilor legate de un eventual rezultat pozitiv.
Riscuri
Riscul de avort spontan este de aproximativ 12% intre 30 si 34 de ani si creste la 18% intre 35 si 39 de ani. Totodata, la aceasta varsta procentajul copiilor nascuti morti se dubleaza. Riscul de sindrom Down este in continua crestere: 1 din 900 de cazuri la 30-34 de ani si 1 din 400 de cazuri la 35-39 de ani. Alte anomalii cromozomiale sunt si ele mai frecvent intalnite: 1 caz din 400 intre 30-34 de ani si 1 din 200 la 35-39 de ani.
Dupa atatea vesti "mohorate", iata si o veste buna: peste 30 de ani exista posibilitatea sa faci gemeni sau chiar tripleti! Aceasta sansa creste spre 40 de ani, probabil din cauza ca ovarele tind sa elibereze mai mult de un ovul in timpul ovulatiei. Daca faci tratament pentru stimularea ovulatiei (medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule), exista sanse destul de mari sa ai o sarcina multipla.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu