Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Consultul preconceptional (la 2-3 luni inainte de conceptie) este primul "popas" si include testele infectioase ale cuplului (Chlamidya, toxoplasma, patologie foarte des intalnita in ultimul timp).

Nedepistate la timp, aceste infectii pot provoca avortul in prima luna de sarcina si sau malformatii fetale. Analizele de mare complexitate, cum ar fi riscul genetic, se recomanda numai in cazuri exceptionale.

Care sunt examene prenatale de care ai nevoie?

Investigatiile paraclinice inainte de sarcina pe care ti le poate recomanda medicul sunt:

  • examenul de secretie vaginala,
  • citologie Babes Papa-Nicolau,
  • culturi din secretiile colului uterin,
  • examen colposcopic,
  • testare zoonoze (Chlamydia, toxoplasmoza).

In cazul in care ai avut in acelasi an doua avorturi, se poate vorbi despre o boala abortica sau de avort habitual. Atunci medicul ginecolog poate recomanda investigatii pentru determinarea riscului genetic sau a impactului viral (existenta unei infectii virale).

Si nu in ultimul rand, este nevoie de o hemoleucograma si de o radiografie pulmonara pentru a depista anumite afectiuni, cum ar fi tuberculoza (TBC), precum si alte teste menite a evidentia o posibila infectie de natura tuberculoasa.


Cum te pregatesti, asa "calatoresti"!

Inainte de a ramane insarcinata e bine sa ceri medicului de familie o evaluare clinica a starii de sanatate. Aceasta evaluare include un control clinic general si unul al aparatului genital (care sa stabileasca integritatea anatomica), precum si evaluarea unor posibili factori patologici la nivelul aparatului genital.

Daca in urma acestor evaluari nu s-au identificat nici un fel de afectiuni genitale, astepti 6 luni, timp in care ai o viata sexuala activa, performanta si neprotejata. In cazul in care, dupa sase luni nu dobandesti sarcina, pot exista indicatori de cuplu steril: existenta unei infectii vaginale, a colului uterin, a cavitatii uterine sau a trompelor, infectie ce nu apartine numai femeii, ci cuplului.

Pentru a depista acesti factori se recomanda testarea microbiana, virala sau parazitara (pentru depistarea zoonozelor, cum ar fi toxoplasmoza). Daca acesti factori nu sunt identificati, intarzierea aparitiei sarcinii ar putea fi de natura hormonala. O situatie noua, in care se recomanda examen focalizat in perioada ciclului menstrual pe determinarea echilibrului hormonal.

La drum, cu toate panzele sus

Dupa ce ai ramas insarcinata, starea generala a sanatatii tale trebuie monitorizata lunar. Nu inainte ca medicul de obstetrica-ginecologie sa stabileasca diagnosticul de confirmare a sarcinii prin test imunologic, examen clinic si examen ecografic.

Primul set de analize se va efectua intre saptamanile 10-14 de sarcina si va cuprinde teste de hematologie, biochimie, sumar de urina, examen de secretie vaginala, testare HIV, sifilis.

In cazul unei sarcini care evolueaza normal, cel de-al doilea set de analize (care va cuprinde aceleasi teste) se va efectua in saptamanile 28-34 de sarcina. In plus, este recomandata efectuarea a minimum 3 examene ecografice, cu monitorizare fetala la cel mult 45 de zile, in cazul sarcinilor care decurg normal.

Atunci cand una dintre valorile analizei primare nu sunt foarte concludente, medicul curant poate recomanda unele teste suplimentare, cum ar fi:

  • detectie de virus rujeolic,
  • rubeolic,
  • citomegalovirus,
  • remocultura,
  • agenti Chlamydia,
  • ureoplasma cultura,
  • micoplasma,
  • citodiagnostic secretie vaginala (Babes Papa-Nicolau),
  • izolare fungi,
  • detectia antigenului gonococic,
  • virus hepatitic tip A, B, C etc.

De mentionat ca tratamentul acestor patologii, in cazul in care exista, este mai dificil in conditiile impuse de sarcina, pentru ca gama medicamentelor care nu afecteaza sarcina este restransa. De aici si importanta consultatiei prenatale inainte cu cateva luni de a ramane insarcinata.

Analize si controale obligatorii

"Orientarea" in marea aventura pe care o vei trai timp de 9 luni este mult mai riguroasa decat credeai la inceput. Si iata instrumentele:

  • in saptamanile 10-14: primul set de analize recomandate de medicul curant,
  • la fiecare 45 de zile de sarcina - ecografii fetale,
  • control lunar la medicul curant,
  • in saptamanile 28-34 de sarcina - al doilea set complet de analize,
  • in cazul in care sarcina nu decurge normal, medicul va recomanda investigatiile suplimentare .

Ecografia, o datorie fata de copil!

Ecografia este un examen extrem de important care confirma sarcina multipla, evidentiaza sarcina extrauterina, determina varsta sarcinii, evalueaza dezvoltarea fatului, precizeaza localizarea placentei si cantitatea de lichid amniotic, detecteaza devreme defectele majore ale fatului pentru un avort fara riscuri, ajuta la vizualizarea unor proceduri riscante: amniocenteza, biopsia corionica, cordocenteza.

Ecografia Doppler este folosita pentru monitorizarea ritmului cardiac la fat. Evalueaza starea fatului in sarcinile cu risc crescut, cand s-a pus in evidenta preeclampsia.

Dupa nastere

Inca n-ai scapat de stres. Ai ajuns la liman, dar in primele 45 de zile de la fericitul eveniment, adica in perioada de lauzie, mai ai de facut o noua investigatie clinica si paraclinica.

Asadar, hemoleucograma, analize de biochimie, ionograma completa, atat pentru tine, cat si pentru puiul tau abia sosit pe lume.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu