Uterul retrovers presupune orientarea acestuia inspre posterior si poate avea un comportament diferit atunci cand vine vorba de preconceptie si sarcina. Uterul retrovers nu este o boala, ci doar o pozitionare diferita a uterului in corp.
Pozitia normala a uterului este una anteversa, adica usor orientata spre in fata, insa aceasta pozitie se poate schimba pe durata ciclului menstrual.
Retroversiunea uterina poate fi congenitala, dar poate aparea si pe parcursul vietii, din diferite motive, si este intalnita destul de des, la aproximativ 20% dintre femei.
Factori care determina retroversiunea uterina
In majoritatea cazurilor, femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie (retroversiune uterina congenitala).
Atunci cand nu este congenital, uterul retrovers poate fi provocat de slabirea ligamentelor pelviene asociate cu menopauza. Alta cauza poate fi marirea uterului, fie ca implicatie a sarcinii, fie din cauza unei tumori.
Ranile din zona pelviana pot tine uterul intr-o pozitie retroversa. Cicatricile acestor rani pot proveni din:
• Endometrioza (localizarea unui tip de tesut asemanator celui uterin in alte zone decat uterul);
• O boala pelvina inflamatorie (cauzata de nastere, biopsie endometrica, introducerea unui sterilet, avort);
• Salpingita (infectia trompelor uterine);
Nu exista simptome ale retroversiunii uterine, insa uneori pot aparea durerea si disconfortul (in timpul menstruatiei sau in timpul actului sexual).
Uterul rertovers in sarcina
Exista zvonuri potrivit carora o femeie cu uter retrovers poate ramane foarte greu insarcinata si numai in anumite pozitii sau care afirma ca sarcina asociata retroversiunii uterine va avea complicatii majore.
In majoritatea cazurilor insa, sarcina si preconceptia au fost normale, iar copilul s-a nascut complet sanatos, fara afectiuni sau malformatii. Asta deoarece, pe parcursul sarcinii, uterul ajunge intr-o pozitie normala si favorabila nasterii, datorata greutatii fatului.
In unele cazuri se poate intampla ca uterul sa nu ajunga intr-o pozitie normala pe durata sarcinii, ramanand in pozitia retroversa. Acest aspect impiedica dezvoltarea fetala corecta si poate rezulta chiar in pierderea sarcinii.
Probleme cauzate de retroversiunea uterina
Mamicile povestesc ca exista probleme de ordin minor, constand in durere sau disconfort in anumite pozitii sexuale, insa acest fapt se intampla si in cazul unui uter pozitionat normal. Tot ele sustin ca retroversiunea uterina nu constituie un obstacol in a avea un bebelus sau chiar mai multi.Foarte putine sunt acelea care au intampinat probleme in a concepe, insa dupa prima sarcina au constatat ca fenomenul s-a inversat si ramaneau foarte usor gravide.
Recomandat este ca, in cazul in care se prezinta dureri la menstruatie sau in timpul actului sexual, sa mergi la medic pentru un examen ginecologic complet.
Sursa: www.copilul.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu