Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Infertilitatea la barbati este cauzata, uneori, si de bolile pe care acestia le fac in adolescenta. Varicocelul, afectiune ale carei cauze nu sunt cunoscute, este una dintre bolile care maresc riscul de sterilitate masculina, dar, spun specialistii, nu reprezinta principala cauza.
Varicocelul se intalneste frecvent la barbatii intre 15 si 25 de ani, este o afectiune asemanatoare varicelor de pe picioare si reprezinta o dilatare a vaselor de sange din canalul seminal al testiculelor (venele cresc, iar testiculele se micsoreaza).
Boala se manifesta frecvent pe partea stanga, unde sangele se scurge perpendicular, si nu direct, asa cum se intampla pe partea dreapta, in cele mai multe cazuri fiind afectat doar unul dintre testicule. Medicii urologi spun ca este de preferat ca aceasta boala sa fie descoperita si operata in adolescenta, pentru a inlatura pericolul aparitiei unor ghemuri de vene dilatate (tumori).
Cauze ale aparitiei varicocelului 
Varicocelul apare mai ales in timpul adolescentei, cand organismul este in crestere. Cresterea testiculelor duce la o nevoie sporita de oxigen si substante nutritive, care sunt aduse de sange. In unele cazuri, sangele care ajunge in scrot prin artere, nu mai ajunge sa fie transportat inapoi prin vene, o parte ramanand, in exces, in scrot. Arterele au pereti musculari care pompeaza sangele de la inima. Venele nu au pereti musculari. Ele au un sistem de valve prin care sangele ce vine de la inima prin artere, se reintoarce la inima, aceste valve impiedicand sangele sa “curga invers”. Daca aceste valve nu functioneaza corect, atunci sangele nu mai ajunge in aceeasi cantitate inapoi la inima, o mica parte din el “curge invers” si se aduna in zonele cele mai coborate ale corpului – scrot, picioare. Asa apar aceste vene dilatate in care sangele este in exces. Statul in picioare mult timp sporeste acest efect. Se pot compara cu varicele la picioare, doar ca localizarea este la scrot. Dupa unele studii, desi nu s-a stabilit cu certitudine modul in care prezenta varicocelului influenteaza fertilitatea, exista urmatoarele cauze ale influentei negative asupra fertilitatii:
- varicocelul creste temperatura in bursa scrotala (si implicit in testicule);
- prezenta varicocelului determina cresterea nivelului de oxid nitric, o substanta cu efecte vasodilatatoare benefice asupra circulatiei sangvine, dar care, in exces, poate afecta spermatogeneza;
- varicocelul poate interfera cu aportul de oxigen spre celulele spermatogenice.
Existenta varicocelului a fost asociata cu prezenta anomaliilor genetice in materialul celular continut in sperma. Un studiu sugereaza chiar ca unii barbati cu probleme de fertilitate au de fapt modificari cromozomiale ce stau la baza aparitiei atat a varicocelului, cat si a spermatozoizilor neviabili. Aparitia varicocelului nu poate fi preintampinata, tot ce se poate face este sa se controleze factorii de mediu care o pot agrava – sedentarismul si statul in picioare timp indelungat. Recomandarile se refera la o igiena a vietii prin exercitii fizice si cat mai putin stat in picioare.
Tipuri de varicocel
Varicocelul este clasificat clinic in trei grade, aceasta clasificare si gradare influentand decisiv modul de tratament si indicand, de fapt, gravitatea problemei in sine:
- mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale;
- mediu (gradul 2) – se poate palpa in decubit dorsal (cu pacientul intins pe spate);
- mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpeaza, dar este si vizibil, putand fi identificat si prin inspectie de catre bolnav (acest grad asociaza un prognostic nefavorabil pentru fertilitatea pacientului).
Simptome
De obicei, pacientul cu varicocel nu are nici un simptom si este descoperit atunci cand merge la o evaluare pentru infertilitate. Dar uneori poate exista durere locala si senzatia de greutate. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca “le-a crescut ceva” in scrot, un fel de formatiune comparabila cu o “punga cu rame”, iar intre cele doua testicule exista o diferenta importanta de volum. Varicocelul debuteaza de obicei in adolescenta si trebuie tratat cat mai repede deoarece este o leziune evolutiva, a carei reparare previne infertilitatea.
Tratamentul
Fiindca este vorba de o anomalie anatomica, nu exista alta solutie decat cea chirurgicala. Totusi nu orice varicocel are indicatie operatorie. Acest lucru poate fi stabilit numai de catre specialistul in urologie. Nu este o interventie chirugicala de mare amploare, iar tehnicile moderne permit externarea pacientului dupa doua zile de la operatie. Timp de doua saptamani nu are voie sa faca activitati fizic obositoare, insa isi poate continua viata ca un om normal. Dupa cele doua saptamani poate relua treptat activitatea sportiva, inclusiv antrenamentul de forta, dar numai dupa ce a fost la un control medical si a primit acordul chirurgului. Activitatea sexuala poate fi reluata la o saptamana dupa operatie.
Rezultate dupa tratament / Recidiva
Multi ani s-a crezut ca daca se trateaza varicocelul in cazul unui barbat infertil se pot creste sansele de a deveni fertil. Studiile au aratat ca dupa tratare, numarul spermatozoizilor se poate imbunatati, iar acest lucru a fost considerat drept o crestere a fertilitatii. Unele studii axate pe rata de ameliorare a fertilitatii post cura chirurgicala a varicocelului au demonstrat ca operatia chirurgicala nu influenteaza in mod spectaculos capacitatea de conceptie a barbatului, in ciuda faptului ca s-a inregistrat o imbunatatire a calitatii spermei in aproximativ 50% din cazuri. Observatiile de pana acum au aratat ca varicocelul a reaparut la o parte dintre pacientii tratati, procentul fiind pana la 20 %. Pentru fiecare pacient in parte, medicul ii va spune care sunt sansele re-aparitiei varicocelului. Uneori, dupa un tratament de success, totusi unii barbati au o recidiva a varicocelului dupa luni sau chiar ani de la interventia chirurgicala. Acest lucru este cauzat de faptul ca venele care au ramas sa transporte sangele de la testicole s-au dilatat cu extra-sangele pe care trebuie sa il transporte. In cazul recidivei, se poate interveni chirurgical ca si prima oara.
Sportul si varicocelul
Antrenamentul cu greutati nu determina aparitia varicocelului insa, daca acesta exista intr-o forma incipienta, antrenamentul de forta poate accelera evolutia bolii prin cresterii presiunii intraabdominale.
Complicatii
Posibilele complicatii pe care le-ar putea suferi un pacient afectat de varicocel sunt hematomul (formarea unui cheag de sange), infectia sau leziuni ale scrotului sau a arterei care iriga testiculul.

1 comentarii:

Alma Gi spunea...

buna sori.

am primit si eu o lepsa si te invit pe blogul meu sa raspunzi la provocare daca vrei. :)

Trimiteți un comentariu