Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Hormonul hCG si testele de sarcina
Hormonul sarcinii, denumit si gonadotropina corionica umana, e frecvent intalnit sub denumirea de hCG. Acest hormon este secretat doar in perioada de sarcina si el este responsabil de pozitivarea testului de sarcina.

Acest hormon este compus din celule care formeaza placenta. Nivelurile de hormon hCG pot fi detectate cu ajutorul testului de sange la 11 zile dupa conceptie si cu ajutorul testului de urina la 12 - 14 zile dupa conceptie. In general, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 72 de ore. Nivelul va atinge un varf in a 8-a pana in a 11-a saptamana de sarcina, apoi acesta va cobora pe masura ce sarcina se va dezvolta.

In aproape 85% din sarcinile care decurg normal, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 48 - 72 de ore.

O sarcina poate avea un nivel scazut de hormon hCG in urma careia sa se dezvolte un copil foarte sanatos. Rezultatul ecografiei la 5 - 6 saptamani de sarcina este mult mai relevant decat nivelul de hormon hCG.

Un nivel de hormon hCG mai mic de 5 mIU/ml inseamna absenta sarcinii, iar unul peste 25 mIU/ml reprezinta pozitivarea unei sarcini.

Nivelul de hormon hCG este masurat in mili unitati internationale pe mililitru (mIU/ml).

La o ecografie transvaginala se va putea evidentia cel putin sacul gestational odata ce nivelul hormonului hCG va ajunge intre 1.000 - 2.000 mIU/ml. Pentru ca nivelul de hormon poate fi diferit sau data de conceptie gresita, nu trebuie pus niciun diagnostic ecografic pana cand nivelul hormonului nu atinge cel putin 2.000 mIU.

O singura apreciere a nivelului de hormon hCG nu este indeajuns pentru a oferi un diagnostic in majoritatea cazurilor. Atunci cand exista o intrebare vizavi de sanatatea mamei si a sarcinii, testele hCG realizate la cateva zile distanta vor oferi informatii mult mai relevante.

Exista doua tipuri de teste hCG. Testul hCG calitativ, care detecteaza prezenta hormonului in sange si testul hCG cantitativ (numit si beta hCG) care masoara cantitatea de hormon din sange.

 

Hormonul hCG si testele de sarcina

Nivelurile de hormon hCG din timpul sarcinii:

a 3-a saptamana de sarcina: 5 - 50 mIU/ml

a 4-a saptamana de sarcina: 5 - 426 mIU/ml

a 5-a saptamana de sarcina: 18 - 7.340 mIU/ml

a 6-a saptamana de sarcina: 1.080 - 56.500 mIU/ml

a 7-a pana la a 8-a saptamana: 7.650 - 229.000 mIU/ml

a 9-a pana la a 12-a saptamana: 25.700 - 288.000 mIU/ml

a 13-a pana la a 16-a saptamana: 13.300 - 254.000 mIU/ml

a 17-a pana la a 24-a saptamana: 4.060 - 165.400 mIU/ml

a 25-a pana la a 40-a saptamana: 3.640 - 117.000 mIU/ml

femeile neinsarcinate: mai putin de 5 mIU/ml
femeile la menopauza: mai putin de 9.5 mIU/ml

Aceste valori sunt doar pentru a va ghida si a intelege cresterea nivelul de hormon hCG, insa la fiecare femeie acesta are loc in mod diferit.

Nivelul ridicat de hormon hCG, poate insemna mai multe lucruri si trebuie reevaluat la 48 - 72 de ore. Un nivel ridicat de hormon hCG poate indica:

• un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
• o sarcina molara • o sarcina multipla

Un nivel scazut de hormon hCG poate indica:

• un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
• o posibila pierdere de sarcina sau o sarcina cu ou clar (sarcina fara embrion)
• o sarcina ectopica

Multe dintre voi s-au intrebat daca ar trebui verificat in mod regulat nivelul de hormon hCG? Raspunsul vine foarte usor, nu, nu este necesar decat daca ai o problema vizibila, iar in acest caz ar trebui sa-l consulti pe medicul tau ginecolog. Acesta iti va reevalua nivelul de hormon hCG doar daca ai avut simptome precum sangerari, crampe foarte dureroase sau ai in istoricul medical o pierdere de sarcina.

Fiziologic, nu exista niciun factor care ar putea influenta in mod normal nivelul de hormon hCG, singurele care pot face acest lucru sunt medicamentele care chiar il contin. Aceste medicamente sunt folosite frecvent pentru tratamentele de infertilitate. Insa nu te ingrijora, medicul tau iti va explica, in cazul in care ai avut parte de un astfel de tratament, daca aceste medicamente influenteaza sau nu testul hCG. Celelalte medicamente precum antibioticele, antiinflamatoarele, contraceptivele sau pastilele hormonale nu vor influenta testul hCG.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu