Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's

Conceptia dupa o sarcina ectopica

Majoritatea femeilor sunt speriate atunci cand vine vorba de o noua sarcina dupa o sarcina ectopica. Diagnosticul si tratamentul cat mai precoce al sarcinii ectopice scade riscul infertilitatii postterapeutice.

O sarcina ectopica mica, necomplicata ofera posibilitatea unui tratament medical sau chirurgical laparoscopic conservator, cu pastrarea anatomiei si functiei organului reproducator. Chiar daca o trompa este extirpata chirurgical, femeia poate sa ramana insarcinata daca cealalta trompa este functionala si nu mai exista alte probleme asociate de fertilitate.

Femeile care au efectuat un tratament radical al sarcinii ectopice, cu extirparea ambelor trompe sau cu alte probleme de fertilitate asociate, sunt candidate potrivite pentru tehnicile de fertilizare artificiala (fertilizare in vitro,inseminare uterina).

Recurenta sarcinii ectopice

O femeie care a avut o data o sarcina ectopica are un risc de 10-15% sa dezvolte o noua sarcina cu localizare ectopica. Procentul variaza in functie de varsta pacientei, tipul tratamentului anterior al sarcinii ectopice si asocierea celorlati factori de risc.

Daca se cunoaste cauza exacta a sarcinii ectopice anterioare, exista o sansa de a o evita si astfel de a preveni aparitia unei noi sarcini de acest fel.

Impactul psihologic in sarcina ectopica

Majoritatea femeilor care au trecut printr-o astfel de experienta sunt mai mult sau mai putin afectate psihic. Depresia si anxietatea determinate de diagnosticul si tratamentul sarcinii ectopice, pot influenta negativ orice femeie.

Nu de putine ori acestea refuza sa mai ramana insarcinate chiar daca isi doresc neaparat un copil. Medicul specialist ginecolog trebuie sa evalueze cu atentie riscurile recidivei unei noi sarcini ectopice si sa-i comunice pacientei toate informatiile necesare pentru ca aceasta sa poata lua o decizie cat mai corecta.

Este necesar un interval liber de 3-6 luni intre o interventie chirurgicala la nivelul pelvisului sau abdomenului sau dupa un tratament chirurgical pentru sarcina ectopica si o noua sarcina.

Sprijinul familiei si al partenerului sunt esentiale in astfel de momente, femeia nu trebuie sa se invinovateasca sub nici un pretext si sa nu uite ca intotdeauna exista o sansa de a avea un copil.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu