nul dintre cele mai vechi tratamente pentru o cauza comuna a infertilitatii - sindromul ovarelor polichistice - este si cel mai bun, sustin rezultatele unui studiu recent. Cercetatorii spun ca clomifenul da rezultate mai bune decat metforminul pentru tratarea ovarelor polichistice.
Stimularea ovulatiei cu ajutorul clomifenului se pare ca este cea mai eficienta medota de tratare a ovarelor polichistice. Metforminul, utilizat in principal pentru tratarea diabetului, a ajuns sa fie foarte frecvent utilizat pentru tratarea ovarelor polichistice, in ciuda faptului ca nu aceasta a fost principala lui actiune cand a fost descoperit si testat.
Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii.
Acest sindrom este de fapt o dezordine hormonala care poate interfera cu ovulatia cand ovarul elibereaza un ovul. Ovarele se pot mari si pot dezvolta chisturi. Femeile cu aceasta probleme pot avea si menstre neregulate sau o crestere excesiva a parului pe corp sau pe fata. Obezitatea este, de asemenea, intalnita la femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice.
Studiul care sta la baza acestor rezultate a inclus 626 de femei cu probleme de infertilitate care au fost tratate cu metformin, clomifen sau cele doua medicamente impreuna timp de 6 luni.
Femeile care in urma acestui tratament au ramas insarcinate au fost urmarite in continuare pana la nastere sau pana la pierderea sarcinii.
Rata de nastere a bebelusilor vii de catre femeile participante la studiu care au luat metformin a fost de doar 7%. Aproximativ 22% dintre femeile care au luat doar clomifen au nascut, iar la cele care au luat ambele medicamente rata a fost de 27%.
Procentul mai mare in cazul administrarii ambelor medicamente nu este semnificativ in comparatie cu administrarea doar a clomifenului care a dat rezultate foarte bune.
Asadar, administrarea de clomifen pare sa dea cele mai bune rezultate in cazul sindromului ovarelor polichistice si este indicat, in cazul unor asemenea probleme de sanatate sa se ia in considerare si rezultatele acestui studiu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu