Hotararea de a face un copil este una foarte serioasa si necesita multa maturitate, dar si multe conditii care trebuie indeplinite astfel incat cresterea copilului sa fie una buna.
Venirea unui copil implica o schimbare totala a vietii de cuplu, dar si a celei personale, inseamna responsabilitati in plus, necesita posibilitati financiare, dar si spatiu locuibil. De aceea va propunem o lista de intrebari la ale caror raspunsuri sa meditati atent:
“Relatia mea este legalizata?” Pentru nasterea unui copil indicat este sa fiti casatoriti, caci in primul rand dispuneti de mai multe facilitati, dar in al doilea rand perioada sarcinii si primul an de viata al copilului reprezinta momente extrem de sensibile pentru cuplu si exista sanse mari de a se destrama daca nu este bine consolidat. Pe de alta parte in primii ani de viata copilul poate suferi presiuni sociale daca voi nu va veti casatori.
“Atat eu cat si partenerul ne dorim un copil? Este si el nerabdator sa concepem un bebe?”
“Sunt dispusa sa renunt o vreme la cariera pentru a putea ingriji copilul?”
“Suntem dispusi sa renuntam la intimitatea de cuplu?” Perioada sarcinii te va distanta de partenerul tau, cel putin sexual, dar si psihologic, fiindca si el trece printr-o perioada de acomodare in care trebuie sa accepte modificarile corpului tau, apoi noul stil de viata, dar totodata trebuie sa invete sa te priveasca altfel, ca mama si sotie, ci nu doar ca iubita. Pe de alta parte in primul an de viata al lui bebe iti vei neglija aproape total iubitul, urmand ca apoi copilul sa isi doreasca sa doarma cu voi sau va trebui sa va faceti cheie la dormitor, nu veti mai putea umbla lejer imbracati prin casa si nici sa faceti sex spontan in orice camera si in orice moment. Adica veti recurge la ceea ce se cheama sex programat si este destul de dificil sa va obisnuiti, mai ales daca sunteti un cuplu foarte tanar care inca doreste sa se bucure nebuneste de viata.
“Suntem dispusi sa renuntam la week-end-uri sau calatorii, caci avem copil, sau avem cui sa i-l lasam in grija?” Odata cu venirea copilului greu veti putea pleca de acasa fara sa il luati si pe el si multe libertati va vor fi private. Daca vreti sa plecati, trebuie sa fiti dispusi sa-l lasati in grija unei rude sau sa angajati o bona.
“Avem suficienti bani pentru a creste un copil?” Un copil necesita multe cheltuieli inca din timpul dezvoltarii intrauterine cand trebuie sa efectuati multe analize. Pana la adolescenta trebuie sa aveti convingerea ca ii puteti oferi toate conditiile care sa ii asigure o buna dezvoltare fizica, psihica si educationala.
“Daca tu si partenerul tau sunteti de religii diferite, ce religie doriti sa aiba copilul?” Ganditi alegerea si din punct de vedere al integrarii sociale a copilului.
“Sunteti pregatiti daca micutul va avea nevoi speciale sau se va naste bolnavior?”
“V-ati gandit la modul in care se va schimba relatia voastra din momentul conceperii unui copil?” Poate ar trebui sa faceti o simulare...
“Va plac copiii? Credeti ca puteti rezista nervos? Aveti suficienta rabdare?”
“Esti sigura ca poti renunta la vicii, de exemplu la tigari, pe parcursul sarcinii?”
“Ii puteti asigura copilului camera lui?”
Daca aveti cea mai mica urma de indoiala in conceperea unui copil este mai bine sa asteptati pana cand se va sterge si aceasta. Nu va puteti grabi cand este in joc atat viata voastra, cat si o noua viata.
Labrador retriever: aurii, ciocolatii si negri
Acum 5 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu