Advertise Here

Despre infertilitate, despre cum o putem invinge, despre femei si minunile lor

- Another Blogger Blog's


Uterul este in majoritate alcatuit din tesut muscular – este un muschi. Cu toate acestea, stratul interior al uterului este o mucoasa fragila, numita endometru, care creste si se elimina in cursul menstruatiei, daca femeia nu ramane gravida. Aceasta crestere are loc sub influenta hormonilor estrogeni. Polipii endometriali sunt zone ale endometrului care cresc prea mult. Pe masura ce cresc, ei proemina in cavitatea uterina, dar raman atasati printr-un mic pedicul (trunchi), luand aspectul unui mic tufis sau copacel. Pediculul este ca trunchiul copacului, in timp ce partea mai mare a polipului este ca si coroana  copacului. Polipii sunt de regula de marimea unei gume de sters, dar pot fi si mai mici. Rareori, polipii pot creste foarte mari, pana la marimea unei portocale.
Deoarece majoritatea polipilor sunt mici, cel mai frecvent ei nu produc vreun simptom. Atunci cand apar simptome, acestea sunt cel mai frecvent reprezentate de: sangerare excesiva in cursul menstruatiei, sangerare intre menstruatii sau sangerare dupa contact sexual. Unele femei prezinta dupa o menstruatie normala inca cateva zile de sangerare redusa de culoare maronie. Aceste simptome se datoreaza faptului ca polipii penduleaza in jurul trunchiului lor si irita tesutul inconjurator, cauzand exfolierea acestuia. Astfel apare sangerarea, redusa sau abundenta.
Daca polipii stau in calea ovulului sau spermatozoidului, este dificil sa ramai gravida. Sau, daca ai ramas gravida, se pare ca riscul unui avort spontan este usor crescut.
Majoritatea ginecologilor extirpa polipii endometriali la orice femeie, dar in special la femeile care au avorturi spontane repetate.
Daca mergi la ginecolog acuzand sangerare intre menstruatii sau dupa contact sexual, sau sangerare foarte abundenta in cursul menstruatiei, atunci medicul se va gandi de regula la existenta unor polipi endometriali ca o posibila cauza.
Diagnosticul polipilor endometriali se face prin vizualizarea cavitatii uterine. De regula o ecografie obisnuita nu diagnosticheaza polipii, deoarece presiunea din interiorul uterului aplatizeaza polipii si ii face foarte greu vizibili. Insa o ecografie speciala, numita sonohisterografie (ecografie cu apa), permite medicului sa vada in interiorul uterului dupa ce a introdus cateva picaturi de apa sterila in uter (prin vagin). Apa introdusa destinde cavitatea uterina, permitand medicului sa vada daca sunt sau nu polipi in cavitatea uterina. Un alt test diagnostic este histerosalpingografia (HSG), care utilizeaza un colorant sub presiune, care destinde cavitatea uterina si trompele uterine. Apoi se efectueaza o radiografie rapida, pentru a vedea daca sunt sau nu polipi in uter. Si nu in ultimul rand, ginecologii folosesc din ce in ce mai abil histeroscopul, pentru a privi in interiorul uterului. Histeroscopul este un tub subtire, dotat cu o sursa de lumina, care este introdus prin vagin in interiorul uterului si permite vizualizarea cavitatii uterine. Histeroscopia cu tuburi subtiri poate fi efectuata in cabinetul medical, insa histeroscopia cu tuburi mai groase (care permit si extirparea polipilor) necesita de regula anestezie in spital.
Atunci cand este diagnosticat un polip endometrial, una din primele intrebari este: “ Ar putea fi cancer?” Din fericire, polipii cancerizeaza foarte rar. Riscul este usor mai crescut la pacientele peste 50 ani. A doua intrebare este de regula: “ Cum poate fi extirpat polipul?” In trecut se practica un chiuretaj uterin, procedura oarba prin care deseori era omis complet polipul. In prezent avem histeroscopul, care ne permite sa vizualizam direct polipul si sa il apucam sau sa il taiem de la nivelul endometrului. Avem deci certitudinea ca am eliminat polipul sau polipii. Extirparea polipilor se numeste polipectomie.

Dupa extirparea unui polip, poti reincepe dupa cateva zile activitatea normala. Numai un mic procent al polipilor recidiveaza, uneori dupa luni sau chiar ani de zile.
Daca esti diagnosticata cu polipi endometriali, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau optiunile de tratament. El este cel mai in masura sa te ajute in a lua decizia daca este necesar sa extirpi sau nu polipii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu